SNF in Suriname

Om inzicht te geven waar SNF in Suriname mee bezig is delen we hier  informatie over lopende projecten. 


Stomazorg

Stomaverpleegkundigen

Op vraag van chirurgen en stomadragers in Suriname zet SNF zich in voor het optimaliseren van stomazorg. Hiervoor zijn we veel dank verschuldigd aan Welland Nederland die hiervoor van begin af aan een zeer waardevolle en betrokken partner door mensen en middelen beschikbaar te stellen voor de scholingen.  

 

Een selecte groep verpleegkundigen uit verschillende ziekenhuizen in Paramaribo en Nickerie volgt het Leerpad Stomazorg waarbij per keer een module gevolgd wordt. 

Alle modules van het Leerpad Stomazorg worden volgens de EPA structuur aangeboden. 

Een deel van de lesstof zal online verzorgd worden vanuit Nederland. Aan het eind van iedere module zal een toetsingsmoment zijn. Na het succesvol afronden van de toetsing ontvangen de deelnemende verpleegkundigen een certificaat. Het totale Leerpad Stomazorg bestaat uit de volgende modules:

EPA Module

1.    Postoperatieve zorg

2.    Pre-operatieve zorg 

3.    Kinderen en stoma

4.    Complicaties huid en stoma

5.    Rol van Stomaverpleegkundige op de polikliniek

Afronding totaal

Planning  

Oktober 2023

April 2024

Najaar 2024

Najaar 2024

2025

2025

Patiëntenbijeenkomst

Naast het overdragen van kennis en vaardigheden aan verpleegkundigen wordt voorlichting gegeven aan stomadragers en hun naasten. Jaarlijks wordt hiervoor een bijeenkomst georganiseerd waarbij stomadragers en hun naasten informatie ontvangen en delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over peri-operatieve zorg, complicaties, voeding en stomamaterialen. Maar ook andere aspecten van het leven met een stoma zoals werk en seksualiteit komen aan de orde. 

De bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met verpleegkundigen en andere professionals. SNF werkt er met de deelnemers naartoe dat de organisatie en uitvoering hiervan te zijner tijd door de deelnemers zelf georganiseerd gaat worden en het onafhankelijk van SNF is. 

Stomamaterialen

De toekenning van stomamaterialen in Suriname is minder royaal dan in Nederland. Om de tekorten op te kunnen vangen heeft SNF Stichting Stomazorg Suriname overgenomen van de familie Westfa. Mevrouw Dulci Westfa was stomadrager en had Stichting Stomazorg Suriname opgezet om stomadragers met raad en daad terzijde te staan. Helaas is zij een aantal jaar geleden overleden. Haar echtgenoot en kleindochter hebben haar werk een aantal jaar voortgezet en inmiddels overgedragen aan SNF. 

SNF probeert voldoende stomamaterialen daar beschikbaar te hebben door stomamaterialen die in Nederland overbodig zijn daar naartoe te sturen. Stomamaterialen die SNF aangeboden krijgt in Nederland worden kritisch en zorgvuldig geselecteerd door Marry Broere voordat het verscheept wordt. Ook is er altijd eerst overleg met de Surinaamse collega’s om af te stemmen waar behoefte aan is zodat alleen zinvol materiaal gestuurd wordt. 

 

Stichting Stomazorg Suriname is gevestigd bij Carla Trustfull op Tourtonnelaan 68 in Paramaribo. Hier is een depot voor stomamaterialen én kan men terecht voor vragen over stomazorg. Wanneer Carla kennis tekort komt brengt zij de stomadrager in contact met Nelleke van de Vliert, verpleegkundige consulent van Welland of met Marry Broere, stomaverpleegkundige in Gouda.

 

 


Acute Zorg

SNF zet zich al jaren in voor de opleiding en ontwikkeling van zorgprofessionals in Suriname. Dankzij een sterke samenwerking met lokale partners, zoals het Diakonessenhuis, ’s Lands Hospitaal, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ), de Medische Zending (MAF) en de afdeling Luchthavenbeheer van de internationale luchthaven Paramaribo, hebben we bijgedragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Daarnaast is deze samenwerking mede mogelijk gemaakt door verschillende partners in Nederland. Onze bijdrage in de afgelopen jaren omvat onder meer het opleiden van reanimatie-instructeurs, het verzorgen van de Generic Instructor Course (GIC), het organiseren van een symposium en het aanbieden van diverse (simulatie)trainingen.

 

We gaan ons nu richten op de volgende stap: het borgen van de kwaliteit van zorg en opleidingen. Dit betekent dat we bestaande samenwerkingen evalueren, versterken en uitbreiden, of indien nodig op een respectvolle en transparante manier afronden. Onze focus ligt zowel op initieel onderwijs als op bij- en nascholing, waarbij we een duidelijke scheiding hanteren tussen deze trajecten. Door onze focus te verleggen van het verzorgen van trainingen en het opleiden van trainers naar het organisatieniveau, versterken we de structurele borging van de kwaliteit van zorg en onderwijs. Overigens onderbouwen wij onze keuzes met actuele, praktijkgerichte en wetenschappelijke inzichten, zowel zorginhoudelijk als onderwijskundig voor zover dit mogelijk is.

 

‘Wijsheid is als een baobab; een mens kan hem niet in zijn eentje om armen’

(Afrikaans spreekwoord)

 


Operatieassistenten

In 2023 heeft SNF enthousiast bijgedragen aan de opleiding van vier operatieassistenten in het Diakonessenhuis in Paramaribo. Deze studenten stonden op het punt hun studie af te ronden na een periode van intensieve samenwerking en wederzijds leren.

 

De opleiding bood een sterke theoretische basis met lessen van Surinaamse artsen en een gastles uit Nederland. De studenten deden praktijkervaring op door actief deel te nemen aan operaties. In oktober 2023 reisde SNF naar Suriname om op de operatiekamers mee te lopen en aanvullende lessen te geven. Deze uitwisseling van kennis hielp de studenten hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Vanuit SNF waren een adviseur Leren en ontwikkelen en een ervaren operatieassistent betrokken bij dit project. 

De samenwerking was gericht op het bieden van de best mogelijke patiëntenzorg. We zagen dat alle medewerkers met toewijding werkten om kwaliteit te leveren. Ondanks roosteruitdagingen werden de studenten goed gefaciliteerd om hun opleiding succesvol af te ronden. In 2024 is dit onderdeel afgerond, en SNF heeft aangegeven opnieuw beschikbaar te zijn voor een nieuwe groep studenten.

 

We zijn dankbaar voor de passie van het team in het Diakonessenhuis en de samenwerking die niet alleen de studenten hielp, maar ook de banden tussen SNF en het ziekenhuis versterkte. We kijken ernaar uit om deze samenwerking voort te zetten en samen te blijven werken aan de verbetering van de zorg in Suriname.

 

 


Workshops Werkbegeleiding, Leerklimaat en Intervisie

Onder begeleiding van een adviseur Leren en Ontwikkelen uit Nederland, hebben we een reeks workshops gegeven die gaan over Werkbegeleiding, Leerklimaat en Intervisie. 

 

Tijdens deze workshops hebben Surinaamse zorgprofessionals deelgenomen aan een intervisiespel, dat hen uitdaagde om na te denken over het leerklimaat en verschillende situaties uit hun dagelijkse praktijk. Dit leidde tot goede gesprekken en inzichten. Er werd ook specifiek aandacht besteed aan de rol van de werkbegeleider, die meer en anders is dan alleen een collega. 

 

Een bijzonder onderdeel van de workshops vond plaats op het luchthavenbedrijf, waar we intervisiesessies organiseerden met diverse doelgroepen, waaronder ambulancepersoneel, first responders en zorgprofessionals. Het delen van casuïstieken en ervaringen bleek van grote waarde. Vooral voor ambulancepersoneel, dat vaak in eenzame situaties werkt, was het waardevol om verhalen te delen en herkenning te vinden bij collega's. 

 

De workshops hebben aangetoond dat er behoefte is aan dit soort bijeenkomsten. Ze richten zich niet alleen op vakinhoudelijke kennis, maar ook op de ontwikkeling van soft skills, die belangrijk zijn in de zorg.